De ce este coborarea de la Kitzbuhel cea mai tare coborare din lume?…

January 24, 2009 at 7:19 pm | Posted in Povestiri despre Schi | 1 Comment

  • Pentru ca partia Streif este foarte dificila. Este o insiruire de 6 ziduri, unele dintre ele foarte abrupte, unite de cateva pasaje foarte plate. Primele 2 ziduri, aflate unul in continuarea altuia, sunt cele mai grele. Primul se ingusteaza la iesire, de unde si numele – Cursa de soareci – iar cel de al doilea se continua cu un viraj letal la dreapta. Senzatia pe care o ai cand concurezi este ca nu iti ajunge aerul, iar cand urmaresti cursa ai impresia ca schiorii sunt niste bieti incepatori.
  • Pentru ca evoluezi in fata a 100 000 (o suta de mii) de spectatori…intr-un final apoteotic. Este o atmosfera cum nu am intalnit nici in finala unui Campionat Mondial de Fotbal. Un strigaturias iti face pielea de gaina.
  • Si ca totul sa fie perfect, pentru ca atunci cand ajungi in fata tribunelor, cu muschii arzand dupa un efort de 2 minute, intri in pasajul cel mai dificil, un traverseu unde in fiecare an mai cade (cel putin) un schior. Anul acesta a fost un american. Apoi defilezi usor, printre cei 100 000 de spectatori, pe ultima linie dreapta, avand o viteza de croaziera de 140 km/h.

Floare la ureche.

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Kitzbuhel si Wengen, coborarile care marcheaza mijlocul sezonului, sunt cele mai cunoscute din Circul Alb. Pune cineva la indoiala acest lucru? Atat de vechi incat se confunda cu istoria schiului, mai memorabile decat coborarile olimpice sau cele de la Campionate Mondiale, aduna in jurul lor energii cat pentru tot restul curselor. Daca nu este un alt eveniment major – JO sau Campionate Mondiale – sezonul se rupe: inainte de K & W toata lumea trage, apoi motivarea scade abrupt. Fiecare cursa are superlativele ei: Kitzbuhel este cea mai fioroasa coborare, Wengen cea mai lunga. De ce prefer Wengenul? Pentru ca aici poti vedea cursa pe apoape tot parcursul, lumea este mai destinsa si mai aproape de fenomen, peisajul e magnific si, nu in ultimul rand, nu miroase doar a vin fiert. La Kitzbuhel vin si 100 000 de spectatori iar bautura se vinde la greu. In afara tribunelor este o veselie continua. Te simti mai degraba intr-un club decat la o competitie de schi.  Oare ce retin spectatorii din cursa? Partia este impresionanta, nimic de spus, insa, daca nu esti pasare, in afara de inceput si de sfarsit nu prinzi mare lucru. Asa ca, fara sa imi doresc sa jignesc pe cineva, prefer Lauberhornul coborarii de pe Streif. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: