Portrete de Campion – Kilian Albrecht

July 22, 2009 at 3:43 pm | Posted in Portrete de Campioni, Povestiri despre Schi | 5 Comments

“Marii campioni nu sunt cei care castiga trofee si medalii, sunt cei care stiu sa piarda.”

Incep astazi un proiect demult visat: prezentarea unor mari campioni, care stiu nu numai sa castige concursuri si medalii.
S-ar putea ca lista Campionilor sa fie surprinzatoare.

Desi nu as fi vrut sa incep cu austriecii, primul ales este un austriac.
Kilian Albrecht este unul dintre schiorii aflati in activitate cu o istorie cat se poate de interesanta. Inca pe vremea junioratului era un slalomist extrem de talentat. Foarte agresiv, de multe ori nu termina spre dezamagirea antrenorilor sai. Avea insa o viteza deosebita. La 21 de ani i se indeplineste un vis odata cu debutul in Cupa Mondiala. Se intampla pe ghetarul de la Tignes (Franta), in octombrie 1994. La aceea varsta totul parea realizabil.
Cel mai scump vis al sau era sa castige aurul olimpic. Insa competitia acerba dintre austrieci l-a scos din carti pentru JO Nagano 1998.
In 2002 insa, la Salt Lake City, se califica si obtine locul 4 la slalom. Era la cateva sutimi de o medalie olimpica.
Avea un stil inconfundabil. Uneori era dezordonat in miscari si de multe ori nu termina. Era insa foarte rapid si cand ii ieseau 2 manse bune rezultatul era bun de tot.
Din pacate antrenorii austrieci nu urmaresc decat rezultate. In Austria sunt atat de multi schiori extraordinar de valorosi, incat daca nu mai ai rezultate esti scos din lot fara nicio clipa de ezitare indiferent de nume sau alte criterii. Asa s-a intamplat si cu Kilian Albrecht, locul 4 de la JO 2002.
In acest moment al vietii, Kilian sta de vorba cu Tomba. Italianul tocmai inaugurase statiunea bulgareasca Bansko. Asa a ajuns Kilian sa reprezinte Bulgaria in Cupa Mondiala.
S-a antrenat de unul singur visand la un nou succes cu care sa isi dovedeasca valoarea. Nu este singurul caruia Federatia Austriaca i-a intors spatele. Marc Girardelli este un exemplu mult mai celebru. Sunt convins ca, intr-o atare situatie 90 % din forta iti vine din dorinta razbunarii.
Sezonul trecut l-am vazut pe Albrecht antrenandu-se cu Didier Thoeni, unul dintre cei mai buni antrenori ai lumii, alaturi de alti exilati precum Urs Imboden sau Cristopher Roux – cei 2 schiori care reprezinta Moldova, dar si de Reinfried Herbst, slalomistul nr.1 al Austriei.

De curand, presupun ca o recunoastere a luptei sale pentru drepturile schiorilor, a fost ales Presedinte al Comisiei Sportivilor din FIS (FIS Athletes’ Commission). Intr-un interviu recent declara ca, din aceasta postura, doreste sa faca mult mai sonora vocea sportivilor si sa asigure conditii decente de antreneamnet si competitie pentru schiorii de la toate nivelurile. De asemenea se declara uimit ca majoritatea deciziilor din Cupa Mondiala se iau in discutii preliminare, anterioare intalnirilor oficiale. (Noi suntem obisnuiti cu astfel de practici, vezi alegerile presedintelui si vicepresedintilor FRSB)

In paralel cu noua sa functie, Kilian se antreneaza din greu. La 36 de ani isi doreste inca o medalie olimpica. Luna aceasta (iulie) a stat pe zapada 10 zile (6 pe ghetarul Kaunertal si 4 pe zapada artificiala din Snowdome-ul de la Wittenburg). In august va lua cateva starturi in Australia si Noua Zeelanda.

Sincer, nu-i dau multe sanse la slalomul olimpic. Indiferent insa de rezultat, Kilian Albrecht va ramane un exemplu de indarjire.
Gabriel Garcia Marquez spunea ca secretul fericirii este sa faci numai ce te pasioneaza. Cred ca Albrecht este un indarjit fericit.

Advertisements

5 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Portrete de Campioni, Povestiri din Cupa Mondiala, Val d'Isere | Leave a Comment Am inceput seria portretelor cu Kilian Albrecht, dupa ce bulgaro – austriacul a devenit reprezentantul schiorilor la […]

  2. […] se antreneaza la Kutai cu Didier Thoeni alaturi de alti cativa “proscrisi”. Printre ei Kilian Albrecht si …Urs Imboden. Didier Theoni este unul dintre cei mai buni antrenori, desi are si el […]

  3. […] in care am reusit sa cuprind pana acum pe Miki Fera, Horia Colibasanu, si Urs Imboden, alaturi de Kilian Albrecht, Herman Maier, Maria Riesch sau Lindsey Vonn . O stiu de pe vremea cand eram monitor in Poiana […]

  4. […] Kilian Albrecht, Presedinte al Comisiei Sportivilor FIS, considera ca a fost o greseala de organizare, urmand sa vorbeasca cu Gunther Hujara despre acest aspect. […]

  5. […] Kilian Albrecht, Presedinte al Comisiei Sportivilor FIS, considera ca a fost o greseala de organizare, urmand sa vorbeasca cu Gunther Hujara despre acest aspect. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: