Edit, JO 2010, HELP!

July 31, 2009 at 3:21 pm | Posted in EditMiklos, JO, Povestiri despre Schi | 2 Comments

In cateva luni incepe un nou sezon. Sezonul Olimpic.
FRSB (adica federatia romana de schi si biatlon) a taiat finantarea pentru Edit Miklos, cea mai buna schioare pe care Romania a avut-o vreodata. I-a luat masina de care avea nevoie pentru a se deplasa la concursurile de Cupa Europei si Cupa Mondiala (Versiunea federatiei: am chemat-o pentru a duce masina la revizie, dar “nu are decat sa mearga cu cei de la Dinamo (n.a.clubul la care e legitimata) daca vrea sa mearga in strainatate” iar “la biatlon antrenorul este si antrenor si sofer, iar rezultatele nu se compara”). In plus, nu i-a mai dat nici banii pentru antrenorul austriac. Istoria se repeta, pentru ca Jurgen nu a primit inca banii pentru sezonul 2008-2009 (“niste mici fractii” – spun cei din federatie). Sezonul trecut Edit a trebuit sa faca un imprumut pentru a plati macar o parte din banii antrenorului. Se pare ca rezultatele dezastroase de dupa Campionatele Mondiale se datoreaza acestei situatii (“…cum putea sa mai dea ochii cu Jurgen” spune mama ei). Iar acum, ce este mai grav, Edit a ramas de izbeliste chiar in anul preolimpic.
De data aceasta mi-am facut lectiile de jurnalist obiectiv si am ascultat si parerea celor de la federatie.

Dar in primul rand sa vedem cine este in spatele acestui cuvant ‘federatia’.
Sunt 10 angajati si jumatate spune dl. Secretar Silviu Evi. Dintre acestia cel mai important este dl. Puiu Gaspar (noul secretar general dupa indepartarea dlui. Arghiropol)care pare sa stea la baza multoror decizii. Dintre acestia nu cunosc pe nimeni care sa fi fost aproape de schi prin activitatea sportiva. In afara celor 10 angajati si jumatate mai sunt presedintele si 3 vicepresedinti, alesi onorific.

Asadar iata varianta federatiei: FRSB trebuie sa tina echilibrul intre biatlon, sarituri, fond, snowboard si schi alpin. Edit cheltuie de 4, 5 ori mai mult decat Eva Tofalvi si nu este normal tinand cont de rezultate. Edit a primit toti banii, mai putin cateva fractii pentru care nu a adus decont. Federatia nu s-a angajat niciodata sa plateasca antrenorul lui Edit pt sezonul 2008-2009. Pentru sezonul acesta, Floro (Cristea Florin) este antrenorul ei, cu el trebuie sa se antreneze. Pentru deplasari in strainatate, trebuie sa mearga cu masina lui Floro. La urma urmei, daca nu-i convine o pot suspenda (la fel ca pe mine) chiar daca asta inseamna sa “isi taie craca de sub picioare”. (n.a. eu am fost suspendat si nu mai pot concura la competitiile organizate de federatie, adica la Nationale, deoarece am facut “comentarii denigratoare la adresa federatiei si a sponsorilor acesteia, in direct pe postul TV EUROSPORT”).

In ce priveste intelegerea pentru plata antrenorului, stiu ca nu exista un inscris, insa Edit are o inregistrare din care se poate deduce altceva: un gentleman’s agreement despre care dl. Gaspar afirma ca este sufieient, nu este nevoie de un inscris oficial pentru a parafa intelegerea.
Cu Floro nu am vorbit, insa stiu ca el era nemultumit dinainte de cei de la federatie, printre altele pentru ca il considera “un simplu sofer”.
Si, fie vorba intre noi, cum s-o putea antrena Edit doar cu un antrenor la coborare, unde ai nevoie de partie inchisa si de o puzderie de antrenori?

Aceste lucruri sunt vechi de 2 luni. Am vrut sa povestesc de atunci despre aceste probleme, dar Edit m-a rugat sa nu ii fac mai mult rau, vorbind despre aceste lucruri.

Dar sa revenim la problema cea mai grava: Edit, speranta noastra olimpica la schi alpin, a ramas fara antrenor si cu moralul prastie chiar in anul preolimpic.

Haideti sa o mai ajutam odata pe Edit. Prietenii ei au postat povestea STUDIU IN ALB aici. Haideti sa o votam intre 20 si 29 august 2009 si sa ii dam sansa sa castige 20 000 RON, bani care ar putea sa acopere putin din cat are nevoie un schior profesionist.

P.S. Intr-o actualizare a informatiilor de pe siteul federatiei am vazut ca biroul federal a suspendat-o din lotul olimpic pe Edit Miklos, suspendandu-i si indemnizatia olimpica. In loc sa ne ajutam, asa cum putem, sportivii de top, ii educam prin suprimare. Imi amintesc de vremurile cand Hagi stralucea in Europa iar FRF il suspenda din campionatul intern.
Ce drama traieste schiul romanesc. La fel ca tot sportul din Romania…

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] 47, la 3,5 secunde. Vestea mi-a dat-o dl profesor Olaru, pe partie. Este iubita Edit in Romania (mai putin la federatia de schi). Nu am reusit sa vad nimic de la Zagreb. Rezultatele au fost suficient de neasteptate, asa ca […]

  2. […] despre banii pentru Jurgen. A primit niste bani insa nu pe toti. Ba mai mult, federatia tocmai ii retrasese masina. In plus s-au purtat cu ea injositor. Dl.Gaspar nici nu vorbea cu ea. Era foarte dezamagita si […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: