Elvetia sau Austria?

December 6, 2009 at 2:22 pm | Posted in Austria, CampionateleMondiale, CupaMondiala, Povestiri despre Schi, Povestiri din Cupa Mondiala | Leave a comment

Dupa cum bine remarca Pin, de ani de zile doua superputeri isi disputa sefia in clasamentele Cupei Mondiale: Elvetia si Austria. Mai sunt si altii care emit pretentii, ma gandesc la francezi, americani, germani, scandinavi etc., dar cele doua micute tari vecine sunt cele care, de-a lungul timpului, au monopolizat Circul Alb. Un lucru important de remarcat, mai totdeauna suprematia unei tari a fost potentata de un lider.

Iata cateva momente de referinta ale acestei dispute.
Acum 40 de ani, la inceputurile Cupei Mondiale, francezii si austriecii isi disputau sefia in Cupa Mondiala. Jean Claude killy si Karl Schranz erau cei doi lideri. Am inceput cu acest punct in timp pentru ca mai departe nu am repere, eu incepand sa urmaresc cursele de schi de la sfarsitul anilor ’70, pe vremea lui Stenmark.
Apoi a venit generatia lui Zurgringen si, odata cu ea, dominarea elvetiana din anii ’80. Au fost curse de coborare in care erau 7 elvetieni in primii 10. Aveau o echipa superba, cu Zurbringen lider autoritar. La Mondialele de acasa, de la Crans Montana ’87, numai ghinionul a facut sa nu castige absolut totul.
Apoi a venit momentul Schladming ’91. Eberharter a aparut de nicaieri pentru a castiga doua titluri de Campion Mondial (apoi a disparut pentru cativa ani pentru a reapare in epoca Herman Maier). Dar din acel moment a inceput un deceniu de dominare autoritara a austricilor. Interesant este ca pana la aparitia fulminanta a lui Maier, austriecii nu au avut un lider autoritar. Incepand insa cu sezonul ’97/’98, nimic nu le-a mai stat in cale, austriecii rescriind istoria schiului. Au fost coborari cu 9 austrieci in primii 10. Apoi, odata cu accidentul lui Herman Maier din 2002, dominarea s-a atenuat. Raich nu a reusit sa devina un lider adevarat, iar in editia actuala a Cupei Mondiale avem deja mult mai multe victorii elvetiene. Din 1991 Austria a terminat constant pe locul 1 in Cupa Mondiala, uneori la distanta astronomica de celelalte natiuni. Nu cred ca Elvetia va putea schimba aceasta ordine anul acesta, dar de anul viitor …cine stie.
Revenind la elvetieni, in anii ’90 au avut putini schiori care au supravietuit iuresului austriac. Printre acestia cateva personalitati deosebite, cum ar fi Vreni Schneider sau Michael von Gruenningen. Tin minte Campionate Mondiale dezastroase, cu 0 (zero) medalii pentru elvetieni. Dupa cum era si normal, disputele interne au inceput sa apara, dar elvetienii au reusit sa construisca cu rabdare. In 1998 l-au adus ca antrenor pe Dieter Bartsch, un austriac care a fost dat afara de austrieci dar care este cotat ca unul dintre cei mai valorori antrenori. A antrenat Norvegia intre 1986 si 1997, scotand la iveala talente precum Lasse Kjus sau Kjetil Andre Aamodt, iar din 1998 este antrenorul elvetienilor.
In afara de cei doi Didier, Defago si Cuche, care vin direct din scoala veche, sub indrumarea lui Bartsch, la inceputul deceniului a aparut un nou val de tineri antrenati, culmea, la Academia de Schi din Schrums, din Austria. Liderii lor: Marc Bethod si Daniel Albrecht.
Apoi, dupa accidentul lui Maier, lucrurile sau echilibrat putin cate putin. Se spune chiar ca cel mai mare talent al elvetienilor este Dani Albrecht si ca daca nu s-ar fi accidentat in urma cu un an, el ar fi fost cu siguranta liderul Cupei Mondiale.
Dani a cazut la Kitzbuhel, a fost tinut intr-o coma prelungita de catre medicii austrieci, coma care i-a atrofiat serios aptitudinile motrice, si nimeni nu poate spune astazi daca va mai reveni vreodata. Nu am citit nimic despre asta, dar cred ca daca ar fi fost tratat in Elvetia poate lucrurile ar fi stat altfel.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: