Despre bilantul durerii

December 8, 2009 at 11:29 pm | Posted in 2010, CupaMondiala, EditMiklos, etic, Povestiri despre Schi, Povestiri din Cupa Mondiala | 6 Comments

Infirmeria Cupei Mondiale geme. Mirosul de camfor e mai tare decat cel al iernii. In ultimele 2 weekenduri am vorbit mai mult de accidente decat de performante. Serie este nesteptat de lunga: sunt peste 15 schiori accidentati, unii scosi definitiv din circuit. Bilantul cuprinde 12 genunchi facuti praf, dintre care 7 cu ligamente incrucisate rupte, 3 fracturi, inclusiv una la coloana, o dizlocare de umar si doua accidente cu pierderea cunostiintei. In ultima categorie se afla si Edit Miklos, care din fericire, conform vestilor de la Pin, este in afara oricarui pericol. Ultimul intrat pe lista durerii este JB Grange, slalomistul nr.1 din 2009. Bilantul durerii nu este facut de mine, ci de Hans Olsson, care se intreaba retoric … is it ok?
Aksel Lund Svindal povesteste ca la Beaver Creek unele aterizari erau asa de dure incat a vazut schiori accidentandu-se pur si simplu fara sa fi facut o greseala. Incredibil! Acest lucru naste noi intrebari legate de “normalul” din acest sport. In urma cu ceva timp ma intrebam Incotro ne indreptam? Vad ca din ce in ce mai multa lume isi pune aceasta intrebare, iar intrebarea continua sa ramana retorica intr-o lume care prefera caldura status quo -ului.

Sub intrebarea lui Olsson se ascund alte intrebari pline de indoiala. Mai are rost sa fim suporterii unui sport in valorile caruia nu le mai regasim pe ale noastre? In 2008, imediat dupa ce Lanziger si-a pierdut piciorul, am avut un moment de cumpana daca sa mai continui sa comentez la Eurosport. Am cerut sfatul unui ziarist de schi care mi-a spus ca renuntarea mea nu are nici rost, nici efect si am continuat. Pana la urma au decis altii pentru mine, dar, precum zice yoga, toate caile sfarsesc in acelasi punct.

Advertisements

6 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. […] II – Declaratii December 12, 2009 at 11:15 pm | In 7478 | Leave a Comment Despre lunga lista de accidente v-am povestit in urma cu cateva […]

 2. E o tema de discutat ceva mai intens.
  Parerea mea e ca schiul aplin de performanta a devenit extrem de fizic si de dur. In general vina e data pe echipament, dar mi se pare o idee gresita.
  Cred ca treaba are legatura mai mare cu presiunea pe care o pun sporturile din zona freestyle – atat snowboardul cat si schiul. E clar ca generatia tanara s-ar uita mai degraba la TTR sau X-Games decat la Cupa Mondiala. Sunt foarte curios, apropo, ce asistenta va aduna editia de la Tignes fata de Campionatul Mondial de anul trecut din aceeasi zona.
  Sa revenim. Presiunea se face prin factorul “spectacol”. Iar in CM asta inseamna saritori mari, porti imposibile mai ales la intrarile in abrupturi si partie cat de tare se poate. Sigur nu doar atat.
  Combinam asta cu un echipament care nu iarta nici o greseala si there you have it.
  Solutii? Daca exista trebuie inceput cu o re-asezare dpdv marketing a conceptului de cursa, lucru foarte greu de imaginat.

 3. Salut Alex si bine ai revenit:)
  Nu prea sunt expert in concepte de marketing dar cred ca gandim la fel.
  Citeste te rog si https://radusavin.wordpress.com/2009/12/12/despre-bilantul-durerii-ii-declaratii/
  Acolo sunt cam acelasi raspuns: cauzele ar fi forta dezvolata de schiurile carve, viteza mare si suprafata mult mai dura de concurs.
  Solutiile ar fi: ruperea evolutiei acestui sport (Svindal a propus deja revenirea la schiuri clasice !!) si atragerea publicului prin alte cai, care sa nu puna siguranta schiorilor in pericol.
  In ce priveste zona YOZ, si eu credeam la fel. Pana am avut acces la o statistica Eurosport care arata o scadere a interesului in zona sporturilor noi si o cresterea pentru sarituri cu schiurile, biatlon etc. Nu stiu cum mai stau lucururile acum, dar in 2004-2005 am fost 2 ani la rand la O’Neil Evolution-ul de la Davos, iar audienta scazuse chiar daca evenimentul a capatat mai multe stele. Iar cei din bransa vorbesc de scaderea vanzarilor pe snowboard versus schi. Dar nu sunt specialist, poate ne spui tu cum stau lucrurile.
  Si eu sunt curios sa vedem audienta Tignes versus Val d’Isere.
  Cine stie, o fi o chestie de moda pana la urma.

 4. […] facea o trista trecere in revista a accidentarilor din ultimul timp din Cupa Mondiala. Si reda si raspunsurile oficiale vizavi de […]

 5. Inca un nume pe lista durerii: Dominique Gisin dupa accidentul de ieri de la Haus.

 6. […] va implini peste cateva zile 32 de ani, varsta la care este greu sa mai revii. Inca o victima in Bilantul durerii Cupei […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: