Cursele lui Ingemar…

December 12, 2009 at 12:26 am | Posted in 2010, CupaMondiala, Povestiri despre Schi, Povestiri din Cupa Mondiala, Val d'Isere | 2 Comments

Weekendul a inceput cu supercombinata masculina de la Val d’Isere (in poza Sandro Viletta, castigatorul mansei de superurias, ZOOM).

La revenirea pe batranul continent, baietii au regretat zapada din State. La Val d’Isere a fost zapada artificiala amestecata cu zapada naturala, la televizor vazandu-se o alternanta de placi cu gheata si zapada prafuita pe margine.  Adevarul este ca zapada a fost dura ca sticla si a avut mici denivelari datorita sistemului utilizat de francezi pentru injectarea apei. Aceeasi problema ca la Campionatele Mondiale din februarie. Semana cu gheata valurita a unui lac.

In aceste conditii schiorii au depus eforturi considerabile pentru a termina, la slalom unii aratand ca niste schiori de nivel mediu, mai ales in pasajele mediane. Din nou s-au auzit voci cum ca astfel de partii nu fac o reclama schiului. De parca Unirea Urziceni nu are loc in fotbal pentru ca joaca defensiv. Astea sunt regulile si asa sunt oamenii (as zice, in special francezii), vor mereu  mai abrupt, mai repede, mai spectaculos.

Acesta este Cuche, unul dintre favoritii primei manse. A terminat pe 11 mansa I si a renuntat sa intre in mansa II.

In conditiile mentionate sita a cernut precum furcile caudine. Elvetianul Schlappi a avut o misiune grea la montarea mansei de slalom. La inceputul traseului a fost nevoie de o poarta dubla pentru a ocoli o groapa.

Dintre schiori, Ligety a cazut din nou la Val d’Isere, nereusind sa se descurce pe gheata valurita. Ramanand in tabara americanilor, Bode Miller (foto) pare un alt om. A mers fara explozia pe care o stim cu totii, s-a tarat de-a dreptul, insa noul sau stil, urat dar eficient, i-a permis sa ajunga jos cu al cincilea timp, foarte aproape de podium. Clasa unui mare campion iese la suprafata indiferent conditii.

Evident, toata lumea astepta o noua victorie a lui Janka (in imagine). Triplul invingator de la Beaver Creek, caruia federatia i-a pus la dispozitie un elicopter ca sa scurteze drumul pana la Val d’Isere, era pe locul 2 dupa mansa 1. A inceput mansa secunda cu un strop din relaxarea de la prima victorie americana, apoi insa lucrurile s-au incurcat. La o rupere de panta a ramas cu greutatea pe interior si a iesit, amintind de ratarile asemanatoare ale lui Daniel Albrecht.

Un pic din acea cadere se datoreaza si lui Raich. Benni si-a intrat in mana si a obtinut un timp excelent, care a pus presiune pe cei de sus. A mers dumnezeieste. Ca o paranteza, am crescut vazand cursele lui Ingemar Stenmark la bulgari. Imi placea sa-l urmaresc in pasajele dificile, unde toti schiorii se incurcau. Oare ce va face Ingemar, va derapa si el ca la Predeal? Ei bine, cand venea el nu se intampla nimic spectaculos. Trecea pe acolo de parca totul era floare la ureche iar ceilalti niste ageami. Daca nu erai atent pierdeai chiar pasajul cheie. Cam asta a facut Benni astazi. Pasajul unde toti se chinuiau nu a existat pentru el. A fost in echilibru permanent, a atacat unde a vrut, nu s-a chinuit niciun moment. Si am vazut pe fata lui ca a vazut si el macar o cursa de-a lui Ingemar.

Daca dupa prima mansa elvetienii pareau sa fie din nou castigatori absoluti, pana la urma pe podium au fost 3 austrieci si un italian, Moelgg si Baumann fiind egali cu al treilea timp. Al doilea a fost pustiul Hirscher.

Programul curselor
transmisii Eurosport
12.12.2009:
10:45 GS fete mansa I, ARE Suedia
13:45 GS fete mansa II, ARE Suedia
13.12.2009:
10:30 SL fete mansa I, ARE Suedia
11:15 GS baieti mansa I, Val d’Isere, Franta
13:30 SL fete mansa II, ARE Suedia
14:15 GS baieti mansa II, Val d’Isere, Franta
Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Citeste tot articolul aici […]

  2. […] Aici programul curselor din acest weekend. Citeste tot articolul aici. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: