Despre frumusetea Schiului

December 13, 2009 at 11:49 pm | Posted in 2010, CupaMondiala, Omul zilei, Povestiri despre Schi, Val d'Isere | 6 Comments

S-a incheiat primul weekend european de Cupa Mondiala din sezonul regulat. Fetele au evoluat pe o ceata densa la Are iar baietii au avut parte de un soare orbitor la Val d’Isere. Diferenta era asa de mare incat ochiul trebuia sa se adapteze de la o cursa la alta. Am vrut sa intitulez aceasta cronica Lumini si Umbre dar prea a fost frumoasa ultima mansa a baietilor.
Poza este de vineri (10x ZOOM). Am ales-o pentru ca vorbeste despre frumusetea schiului mai mult decat pozele de astazi. Sentimentele sunt greu de prins in poze.
Am tot vorbit de partiile de la La Val d’Isere, insa Face Bellvarde a tinut excelent astazi. Chiar daca mai avea riduri, timpii nu au fost afectati de partie desi temperaturile au fost pozitive la un moment dat.
Partia, ca de obicei, foarte dificila. Practic nimeni nu a schiat perfect, poate doar Ligety si Hirscher in mansa a doua.
Gauthier de Thessier a fost marea speranta a gazdelor. Anul trecut reusise un salt istoric de 27 de locuri in mansa II, insa adevarul este ca a profitat la maxim de o partie extrem de deteriorata. Anul acesta si-a schiat punctele terminand pe 16. Cel mai rapid francez a fost Steve Missillier pe 13, intr-un weekend in care frantuzoaicele au produs o mare surpriza castigand ambele curse de la Are prin Worley si Barthet, ultima urmata pe podiumul slalomului de surorile Riesch.

Revenind la baieti,dupa prima mansa austriecii si italienii ocupau primele 8 locuri: Raich si Reichelt pe 8, respectiv 7, apoi Ploner si Moelgg, Baumann si Schoerghofer iar primii doi erau Hircher si Blardone.

Omul weekendului trecut, Carlo Janka (foto AFP), a ratat din nou alegandu-se si cu o usoara accidentare. Cuche nici nu a venit la start, tot din cauza unei accidentari.

In mansa I Ligety a inceput agresiv insa a gresit pe abrupt si s-a oprit pe platul urmator pierzand cel putin 2 secunde. Chiar m-am mirat ca a intrat in mansa a IIa. Apoi a coborat perfect, insa greselile de dimineata nu i-au permis decat locul 10. Daca nu se oprea putea sa se bata cu Hirscher la primul loc.

Moelgg a fost foarte aproape de podium iar concetateanul sau Alexander Ploner a mers ca pe vremuri. Imi inchipui bucuria mamei sale in casa lor din San Vigilio. Felicitari 🙂

Cursa inteligenta facuta de Raich. In prima mansa a mers prudent terminand pe 8, apoi a atacat. Are un stil super curat trebuie sa recunoastem. Insa i-am vazut cateva ezitari in mansa a IIa. Pana la urma a incheiat weekendul cu un nou podium. Un weekend contradictoriu totusi: a castigat combinata dar s-a speriat de superurias. Acum a venit pe 3 lasand senzatia ca putea mai mult.

Lui Blardone ii plac partiile dificile. A reusit o mansa secunda buna, insa nu a scapat de blestemul vesnicului loc 2. Important este ca a reusit sa termine pe aceasta partie atat de pretentioasa.

Dar omul weekendului a fost Marcel Hirscher (foto AFP) – pata de culoare a Austriei.  A fost al doilea la supercombinata iar astazi a stralucit si a castigat prima cursa din cariera.  Rar se intampla ca un schior sa aiba timpi atat de buni in ambele manse. Din acest motiv l-am numit Omul Zilei. Iar victoria de astazi nu a fost obtinuta oricum, ci dupa doua manse frumoase.

Advertisements

6 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. […] O cursa frumoasa December 13, 2009 at 3:18 pm | In 7478 | Leave a Comment Cursa excelenta astazi la Val d’Isere. Iar omul zilei este Marcel Hirscher. Revin cu amanunte asap. […]

 2. […] Citeste de ce l-am ales pe Hirscher aici. […]

 3. […] Citeste tot articolul. […]

 4. Hirscher a schiat ca vantul in a doua mansa. La el a fost totul sau nimic, pe cand ceilalti au mers oarecum defensiv, pentru a nu rata. Entuziasmul tanarului dornic de afirmare si-a spus cuvantul.

 5. Cupa Mondiala e plina de tineri entuziasti si dornici de afirmare. Ce este cu totul remarcabil este ca Marcel a atacat de pe pozitia fruntasa, ceea ce ce putini fac.
  Sa nu uitam, Hirscher era in fata unui succes in premiera. Sunt sigur ca antrenorii sai i-au zis sa riste mai putin ca in mansa I. Nu stiu cat si-a ascultat antrenorii. De asta l-am apreciat si mai mult. 🙂
  As indrazni sa spun ca in mansa I mi s-a parut chiar relaxat la un moment dat. Pur si simplu i-a iesit totul.
  Ce mai, Hirscher este un mare talent. Iar ieri a fost ziua lui.

 6. Una din calitatile antrenorilor austrieci este ca nu recomanda schiorilor daca sa dozeze sau nu. Ii lasa sa decida singuri. 😉
  (si stii ca in ceea ce priveste echipa Austriei sunt foarte bine informata)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: