Portrete de Campion: Silvia Demeter

May 9, 2010 at 7:57 pm | Posted in alte sporturi, Portrete de Campioni | Leave a comment

Ma bucur sa adaug inca o romanca in aceasta galerie selecta, in care am reusit sa cuprind pana acum pe Miki Fera, Horia Colibasanu, si Urs Imboden, alaturi de Kilian Albrecht, Herman Maier, Maria Riesch sau Lindsey Vonn .
O stiu de pe vremea cand eram monitori in Poiana Brasov. Visul ei a fost sa ajunga la Olimpiada. Talent avea dar nu era de ajuns, asa ca si-a pus toate resursele la bataie. A plecat din tara, s-a antrenat cu cei mai buni si a participat la tot turul Cupei Mondiale. Visul nu si l-a indeplinit caci a avut ghinion, dar pe drumul catre JO a reusit sa devina campioana Continentala la snowboard – performanta neegalata din cate stiu la snowboard sau schi.
Apoi, pe cat de rapida a fost ascensiunea ei, la fel de brusca a fost retragerea ei. Am fost impresionat cand am aflat motivul, intr-o revedere dupa aproape un deceniu in cabina de la Sinaia. In interviul pe care mi l-a acordat nu a dezvaluit acest motiv, asa ca nu o sa-l dezvalui nici eu. Poate intr-un alt interviu. 🙂

Sivia, cine esti tu?
Sunt din Brasov. Schiez de la 5 ani dar dupa 10 ani de schi in cadul cluburilor Pionierul si Brasovia am renuntat la sport in favoarea pregatirii pentru treapta si facultate. La 19 de ani am inceput sa practic snowboard-ul dar nici prin gand nu mi-ar fi trecut ca ceea ce a inceput ca o simpla curiozitate ma va face sa revin la statutul de sportiv de performanta.Deasemenea nu mi-as fi inchipuit ca aceasta noua preocupare ma va face sa strabat lumea in lung si in lat si sa ajung pe cea mai inalta treapta a podimului nu numai in tara dar si peste hotare!

Primul concurs ?
Era in iarna anului 1995. Pe vremea aceea nu aveam echipament propriu, deci am inchiriat o placa si am plecat la Predeal unde s-a organizat primul concurs oficial de snowboard din Romania. Premiul a fost calificarea la Campionatul Mondial ISF din Davos, Elvetia.

Cele mai importante rezultate?

Campioana Overall la Bordercross al Openului Americii de Sud (South American Continetal Cup) in 2001. Locul 11 in Cupa Mondiala la Bordercross, Valle Nevado. Campioana Romaniei 1995- 2002 (cand am incetat activitatea competitionala).

Visul olimpic?
Orice sportiv isi doreste sa ajunga la Olimpiada. Si sa ajunga pe cea mai inalta treapta a podiumului la cea mai prestigioasa dintre competitii, Olimpiada. Dar din pacate nu am reusit sa imi indeplinesc acest vis. Deocamdata 🙂 . Ca snowboarder am participat la trei dintre disciplinele acestui sport: slalom paralel, urias paralel(PGS- parallel giant slalom) si bordercross, insa rezultatele cele mai bune le-am avut la bordercross. Pe vremea cand concuram eu aceasta disciplina nu devenise proba olimpica. De abia incepand cu Olimpiada de la Torino 2006 aceasta proba a fost inclusa. Cateodata mai imi las gandul sa zboare la idea : „ce ar fi daca as relua antrenamentele?”

Sportivi cu care ai concurat sau te-ai antrenat?
Concurand in Cupa Mondiala si Campionatele Mondiale te afli intotdeauna alturi de cei mai buni dintre cei buni. Doar ca sa dau cateva nume: Karen Ruby ( campioana olimpica si multipla campioana mondiala, dar care din pacate a plecat dintre noi in urma unui accident pe Mont Blanc), surorile Manuela si Claudia Riegler, Nicolien Sauerbreij (actuala campioana olimpica la slalom urias paralel). M-am antrenat des cu Nicolien si cu sora ei Marieke si deasemenea pentru un sezon m-am antrenat cu echipa Frantei, cu fostul antrenor a lui Karen Ruby, Pierre Garnier. Deasemnea in 2001,in America de Sud, m-am antrenat impreuna cu una dintre veteranele sportului Nathalie Demares. In acel sezon am reusit sa fac un salt extraordiar multumita tehnicii antrenorului ei.

Experienta in afara partiei?
Dintre cele mai memorabile…Heliboarding in Anzi, Valle Nevado! Cu siguranta una dintre cele mai minunate experiente din viata mea! Pucon ( Chile) a fost o experienta de neuitat! Sa cobori pe conul unui vulcan activ! Iar dupa o zi de snowboard sa cobori direct in apele termale de la baza vulcanului, fiind inconjurat de un peisaj mirific, neatins de mana omului.
Deasemnea, turele pe care le-am facut in Chamonix alaturi de schiori ca Arno Adam, Bruno Compagnet sau Camille Jacoux. BC si CJ sunt fosti schiori din echipa Salomon, unii dintre cei mai cunoscuti freeriders din lume. In prezent, pe langa freeride, isi fac timp si pentru propriul lor brand de schiuri numit Black Crows Skis.

Ce inseamna snowboardul pt tine?
Snowboardul pentru mine a insemnat un mod de viata. Am inceput sa fac ski de performanta la varsta de 5 ani. Snowboadul inseamna muntii, zapada, echipa, antrenamente, calatorii, concursuri…dar mai mult ca orice, inseamna acel moment cand ma aflu pe un varf de munte, imi caut linia, trag aer in piept si pornesc plutind in valurile de pulvar! Si acel ritm care te face sa te simti in armonie cu tot ceea ce te inconjoara!

Te mai uiti la concursuri de snowboard? Mai concurezi?
Nu mai concurez si ma uit destul de rar la concursuri. Bineinteles ca urmaresc Olimpiada. Dar din cand in cand, ca si anul acesta de fapt, mai trag cate o fuga prin Alpi, pe la o etapa de Cupa Mondiala, ca sa mai imi revad „colegii”, competitori din generatia mea care inca mai concureaza.

Ce parere ai despre snowboardul romanesc? Vom avea un camp mondial de snowboard?
Generatia mea a pornit cu mult entuziasm mai ales ca noi eram pionierii acestui sport in Romania. Noi am fost cei care am facut astfel incat Snowboardul sa fie recunoscut ca sport oficial in Romania. As vrea sa il mentionez pe Andy Fazekas, adevaratul „tatic” al acestui sport la noi. El inca din anii 80’ isi construise singur o placa. A fost inspiratia pentru toate generatiile ce au urmat.
Din pacate, nu sunt convinsa ca vom avea un campion mondial roman prea curand. Este un sport care cere foarte multa implicare din partea sportivului (cel putin 6 luni pe an petrecute pe zapada) si resurse financiare substantiale. Deasemenea, ideal ar fi ca sportivul sa faca parte dintr-o echipa, sa aiba sprijinul Federatiei, unui antrenor, unui personal tehnic, unui medic. Nu e deloc simplu sa incerci sa razbati de unul singur.

Acum ce faci?
Sunt arhitecta. Ma ocup cu proiectarea de cladiri ecologice si cu conservarea arhitecturala. Pe langa proiectele din cadrul biroului meu de arhitectura, oganizez evenimente, campanii si workshop-uri pentru a promova necesitatea conservarii si protejarii patrimoniul construit.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: