Dragos Staicu rupe tacerea dupa JO

July 27, 2010 at 2:28 pm | Posted in etic, frsb, JO, Povestiri despre Schi | 2 Comments

Intamplator am dat peste un articol interesant.

Astept un articolul ca acesta de ani. Imi pare doar rau ca am dat peste el atat de tarziu.

Salut curajul lui Dragos Staicu precum si pe cei doi jurnalisti care au scris articolul, Adrian Fugaretu si Bogdan Iatan. Titlul surprinde starea de lucruri din schiul romanesc: federatia isi bate joc de proprii sportivi. Este un adevar pe cat de mare, pe atat de negru.

Am comentat schi la Eurosport si, in comentariile mele, am incercat sa vorbesc despre incredibilele probleme din schiul romanesc. De-a lungul timpului, pe acest blog i-am invitat pe toti sportivii si antrenorii care au avut probleme cu federatia, sa isi spuna pasul. Dragos a venit la mine in martie 2009, dupa ce s-a calificat pentru JO, si mi-a spus multe dintre necazurile sale. “Vreau sa dau totul pe fata” spunea el. Majoritatea problemelor se regasesc in acest articol. Faza cu concursul de la Bansko, Bulgaria mi s-a parut de-a dreptul tragi-comica. Este un exemplu perfect de nepasare crasa din partea federatiei. Ba mai mult, cei de la federatie nu isi sunau sportivul aflat in alta tara, ci ii dadeau beepuri (?!). Din pacate, Dragos m-a rugat sa nu public nimic la acea ora. “Mai astept inca sa imi dea banii”… Din articol inteleg ca sperantele i-au fost desarte…

In ce ma priveste m-am tinut de cuvant, insa cei de la federatie au fost tare deranjati si au facut ce se pricep cel mai bine: au impus tacerea in randul sportivilor iar pe mine m-au lucrat ca la securitate.

Efectul: sunt din ce in ce mai putini ziaristi sau sportivi care deschid gura, iar schiul romanesc saraceste pe zi ce trece. Acum am pierdut-o si pe Edit.

Sunt curios daca cei de  la federatie au venit la microfon dupa cum au promis?? Am o vaga parere ca nu la cum ii cunosc. Sau poate si-or fi schimbat atitudinea…

Deoarece articolul a fost scos de pe siteul sptfm.ro, il public integral aici, “ca sa stea pe net si sa-l vada toti cei care ajung intamplator pe aici” dupa cum spune Pin, careia ii multumesc pentru link:

Interesele din spatele usilor inchise

Lipsa de implicare a Federatiilor in sustinerea acestor sportivi, lipsa de interes si mai ales conditiile precare in care se zbat uneori schiorii, boberii si toti practicantii sporturilor de iarna trebuie sa iasa la iveala. In cele mai multe cazuri, federatiile sporturilor de iarna nu isi justifica banii. Si nu vorbim despre bani putini, atata vreme cat stim cat de costisitoare sunt acestea. De foarte multe ori, scandalurile si interesele pentru alegerea presedintilor unor asemenea federatii par o gluma. In spatele acestora, insa, stau multe, foarte multe interese.

Bataie de joc marca “Romania”

Zilele trecute, unul dintre sportivii romani prezenti la Vancouver, Dragos Staicu a dezvaluit pentru Sport Total FM fata nevazuta a activitatii lui, problemele financiare rezolvate din propriul buzunar, dar mai ales trauma psihica la care a fost supus. Din pacate, aceasta este realitatea in care se zbate sportul romanesc in anul 2010, aceasta este bataia de joc la care este supus un sportiv roman trimis sa apere onoarea tarii la cea mai grandioasa competitie mondiala, in speta Jocurile Olimpice. Vorbim acum despre Federatia Romana de Schi si Biatlon, dar aceeasi situatie o putem intalni la multe alte sporturi de Iarna.

Reales doar din considerente „tehnice”

Sa spunem ca vorbim despre un sportiv campion national. Un sportiv care acuza Federatia de lipsa totala de sustinere, atat in plan financiar cat si in plan logistic in tentativa lui de a se califica la Jocurile Olimpice. Chiar daca ne-am opri aici, ar fi suficient. Rolul unui presedinte este, evident, de a-si proteja si de a-si sustine cei mai buni sportivi. Nu este, insa cazul Federatiei Romane de Schi si Biatlon al carui presedinte este Dan Gheorghe Mihoc crede sportivul. Mihoc este presedintele unei Federatii care, cel putin anul trecut, a beneficiat de un buget pe care multe federatii si l-ar fi dorit. Sa spunem doar ca Dan Gheorghe Mihoc a fost reales in functie de toti cei 45 de reprezentanti ai structurilor sportive la Adunarea Generala din aprilie 2009. Asadar, unanimitate!

Nu i s-a dat nici macar echipament

Acuzele sportivului catre Federatie continua cu o inversunare incredibila. A fost nevoit sa se antreneze si sa participe la concursuri singur, lucru incredibil, avand in vedere ca proba de coborare este cea mai periculoasa din schi si necesita un numar de antrenori, service-man si asistenti mult mai mare, spre deosebire de probele tehnice. A fost nevoit sa isi procure de unul singur echipamentul de la o companie de profil din Austria, lucru care a fost foarte dificil avand in vedere faptul ca orice producator de schiuri distribuie echipamentele doar catre dealarii autorizati sau federatile de schi din intreaga lume. In plus, aflam cu mare stupoare, ca FRSB nu detine nici un fel de contract de colaborare cu vreo companie de schiuri, iar sportivii romani sunt nevoiti sa isi faca rost de echipament dupa posibilitati!

Trimis la concursuri care nu se tin

Campionul national vorbeste, insa si de alte aspecte. Anul trecut, in luna februarie, a plecat in Bulgaria pentru a participa la o competitie dar a batut drumul de pomana pentru ca Federatia a omis sa ii spuna ca s-a anulat concursul. In plus, la fiecare competitie la care doreste sa participe trebuie, culmea, sa ii sune ca sa le ceara voie pentru a lua startul la evenimentul respectiv, si asta in conditiile in care are cele mai bune puncte FIS din tara.

Zeci de mii de euro, platite din propriul buzunar

Asa cum stim, schiul este un sport extrem de scump. In aceste conditii, doar echipamentul l-a costat 5.300 de euro. Deplasarile pentru antrenamente, schi pass si concursuri au costat si ele 6.800 euro. Nici pana astazi Federatia nu i-a decontat vreun ban, marginindu-se doar la promisiuni. Probabil, sportivul nu va mai vedea niciodata acesti bani. Asa se conduce, iata, cu onor, o federatie care se bate cu pumnii in piept ca si-a trimis sportivi la Olimpiada, asteptand un buget consistent si in acest an.

Banii de la COSR, in buzunarul Federatiei?

Dupa calificarea obtinuta la Olipiada, din propria munca si propriul buzunar, sportivul a intrat automat in lotul olimpic, dar nu a avut nici de aici vreun beneficiu. Bursa oferita de catre COSR, aproape 500 de lei, care trece prin mana Federatiei inainte de a ajunge la sportiv nu i-a fost acordata in nici o luna. Motivul invocat este faptul ca nu s-a pregatit 21 de zile pe luna, asta in conditiile in care pana in luna septembrie nu a avut loc nici un cantonament oficial. Campionul national are, insa, o acuza mult mai grava. S-a pus la dispozitie un antrenor pentru 3 sportivi (la probe diferite) lucru care creaza imposibilitatea ca acesta sa mearga la competitii cu toti sportivii in acelasi timp. In plus, a fost nevoit sa mearga la competitii si la antrenamente cu masina personala. Lucrurile devin si mai grave, atunci cand sportivul sustine ca toata luna octombrie a alergat prin birourile Federatiei si COSR cu memorii pentru a fi ajutat cu echipamentul. A primit intelegere si sprijin din partea COSR, acestia virand imediat banii catre FRSB in vedera achizitionarii a 7 perechi de schiuri. Culmea, echipamentul respectiv a fost platit abia in ianuarie, cu 7 zile inainte de plecare la JO de la Vancouver. Tot culmea, din cele 7 perechi de schiuri aprobate de catre COSR, sportivul a primit doar 4! Mai mult, acesta sustine ca a mers in Canada cu o diurna de 35 de euro pe zi, asta insemnand cazare, masa, ski pass, fiind nevoit sa stea la apartamente si sa isi gateasca singur.

Acestea sunt acuzatiile lui Dragos Staicu, omul despre care toata Romania a ras, ori l-a compatimit atunci cand a cazut imediat dupa startul probei de coborare la Jocurile Olimpice de la Vancouver. Cand, insa, in spatele sau exista atatea povesti triste, murdare si jenante lucrurile nu mai par atat de vesele. Probabil, curajul sau o sa-l coste. Doar ca, macar pentru generatiile viitoare curajul lui Dragos poate insemna realitatea unui alt inceput. Atunci cand vrei sa spui adevarul, trebuie sa fii pregatit pentru suferinta. Iar Dragos Staicu stie mai bine decat noi toti ce inseamna acest lucru.

UPDATE: 17 Martie: Secretarul general al Comitetului Olimpic Sportiv Roman, Ioan Dobrescu a dorit sa comenteze subiectul prezentat mai jos si a declarat in exclusivitate pentru Sport Total FM: “Tot sprijinul nostru merge catre Federatia de Schi, asa ca el nu poate sa spuna ca primeste ajutor dintr-o singura parte si din cealalta nu. In ceea ce priveste echipamentul, el a considerat ca trebuie sa schieze cu un echipament produs de o firma cu care Federatia nu are contract, dar i s-a acceptat si acest lucru. Daniel si-a comandat si schiuri pentru slalom, chiar daca el era calificat la coborare, dar nimeni nu a spus nimic. El, la Olimpiada, a fost un sportiv echipat la nivelul campionului olimpic. Nu am nimic cu el, imi este simpatic, dar totusi a coborat vreo 14 secunde, pentru ca, la primul viraj care era la dreapta, el a luat-o in stanga si aici n-a fost vina schiurilor sau a Federatiei, ci doar a lui. A da vina pe altcineva pentru un esec personal de moment, eu cred ca nu este corect”.

UPDATE 30 Martie: Federatia Romana de Schi a reactionat la acuzele aduse de Dragos Staicu si isi va expune dreptul la replica in viitorul apropiat, Presedintele si Secretarul General al FRSB urmand sa fie invitati in studioul Sport Total FM. [n.m. nu au mai venit]

Material realizat de: Adrian Fugaretu si Bogdan Iatan

Interesele din spatele usilor inchise

Lipsa de implicare a Federatiilor in sustinerea acestor sportivi, lipsa de interes si mai ales conditiile precare in care se zbat uneori schiorii, boberii si toti practicantii sporturilor de iarna trebuie sa iasa la iveala. In cele mai multe cazuri, federatiile sporturilor de iarna nu isi justifica banii. Si nu vorbim despre bani putini, atata vreme cat stim cat de costisitoare sunt acestea. De foarte multe ori, scandalurile si interesele pentru alegerea presedintilor unor asemenea federatii par o gluma. In spatele acestora, insa, stau multe, foarte multe interese.

Bataie de joc marca “Romania”

Zilele trecute, unul dintre sportivii romani prezenti la Vancouver, Dragos Staicu a dezvaluit pentru Sport Total FM fata nevazuta a activitatii lui, problemele financiare rezolvate din propriul buzunar, dar mai ales trauma psihica la care a fost supus. Din pacate, aceasta este realitatea in care se zbate sportul romanesc in anul 2010, aceasta este bataia de joc la care este supus un sportiv roman trimis sa apere onoarea tarii la cea mai grandioasa competitie mondiala, in speta Jocurile Olimpice. Vorbim acum despre Federatia Romana de Schi si Biatlon, dar aceeasi situatie o putem intalni la multe alte sporturi de Iarna.

Reales doar din considerente „tehnice”

Sa spunem ca vorbim despre un sportiv campion national. Un sportiv care acuza Federatia de lipsa totala de sustinere, atat in plan financiar cat si in plan logistic in tentativa lui de a se califica la Jocurile Olimpice. Chiar daca ne-am opri aici, ar fi suficient. Rolul unui presedinte este, evident, de a-si proteja si de a-si sustine cei mai buni sportivi. Nu este, insa cazul Federatiei Romane de Schi si Biatlon al carui presedinte este Dan Gheorghe Mihoc crede sportivul. Mihoc este presedintele unei Federatii care, cel putin anul trecut, a beneficiat de un buget pe care multe federatii si l-ar fi dorit. Sa spunem doar ca Dan Gheorghe Mihoc a fost reales in functie de toti cei 45 de reprezentanti ai structurilor sportive la Adunarea Generala din aprilie 2009. Asadar, unanimitate!

Nu i s-a dat nici macar echipament

Acuzele sportivului catre Federatie continua cu o inversunare incredibila. A fost nevoit sa se antreneze si sa participe la concursuri singur, lucru incredibil, avand in vedere ca proba de coborare este cea mai periculoasa din schi si necesita un numar de antrenori, service-man si asistenti mult mai mare, spre deosebire de probele tehnice. A fost nevoit sa isi procure de unul singur echipamentul de la o companie de profil din Austria, lucru care a fost foarte dificil avand in vedere faptul ca orice producator de schiuri distribuie echipamentele doar catre dealarii autorizati sau federatile de schi din intreaga lume. In plus, aflam cu mare stupoare, ca FRSB nu detine nici un fel de contract de colaborare cu vreo companie de schiuri, iar sportivii romani sunt nevoiti sa isi faca rost de echipament dupa posibilitati!

Trimis la concursuri care nu se tin

Campionul national vorbeste, insa si de alte aspecte. Anul trecut, in luna februarie, a plecat in Bulgaria pentru a participa la o competitie dar a batut drumul de pomana pentru ca Federatia a omis sa ii spuna ca s-a anulat concursul. In plus, la fiecare competitie la care doreste sa participe trebuie, culmea, sa ii sune ca sa le ceara voie pentru a lua startul la evenimentul respectiv, si asta in conditiile in care are cele mai bune puncte FIS din tara.

Zeci de mii de euro, platite din propriul buzunar

Asa cum stim, schiul este un sport extrem de scump. In aceste conditii, doar echipamentul l-a costat 5.300 de euro. Deplasarile pentru antrenamente, schi pass si concursuri au costat si ele 6.800 euro. Nici pana astazi Federatia nu i-a decontat vreun ban, marginindu-se doar la promisiuni. Probabil, sportivul nu va mai vedea niciodata acesti bani. Asa se conduce, iata, cu onor, o federatie care se bate cu pumnii in piept ca si-a trimis sportivi la Olimpiada, asteptand un buget consistent si in acest an.

Banii de la COSR, in buzunarul Federatiei?

Dupa calificarea obtinuta la Olipiada, din propria munca si propriul buzunar, sportivul a intrat automat in lotul olimpic, dar nu a avut nici de aici vreun beneficiu. Bursa oferita de catre COSR, aproape 500 de lei, care trece prin mana Federatiei inainte de a ajunge la sportiv nu i-a fost acordata in nici o luna. Motivul invocat este faptul ca nu s-a pregatit 21 de zile pe luna, asta in conditiile in care pana in luna septembrie nu a avut loc nici un cantonament oficial. Campionul national are, insa, o acuza mult mai grava. S-a pus la dispozitie un antrenor pentru 3 sportivi (la probe diferite) lucru care creaza imposibilitatea ca acesta sa mearga la competitii cu toti sportivii in acelasi timp. In plus, a fost nevoit sa mearga la competitii si la antrenamente cu masina personala. Lucrurile devin si mai grave, atunci cand sportivul sustine ca toata luna octombrie a alergat prin birourile Federatiei si COSR cu memorii pentru a fi ajutat cu echipamentul. A primit intelegere si sprijin din partea COSR, acestia virand imediat banii catre FRSB in vedera achizitionarii a 7 perechi de schiuri. Culmea, echipamentul respectiv a fost platit abia in ianuarie, cu 7 zile inainte de plecare la JO de la Vancouver. Tot culmea, din cele 7 perechi de schiuri aprobate de catre COSR, sportivul a primit doar 4! Mai mult, acesta sustine ca a mers in Canada cu o diurna de 35 de euro pe zi, asta insemnand cazare, masa, ski pass, fiind nevoit sa stea la apartamente si sa isi gateasca singur.

Acestea sunt acuzatiile lui Dragos Staicu, omul despre care toata Romania a ras, ori l-a compatimit atunci cand a cazut imediat dupa startul probei de coborare la Jocurile Olimpice de la Vancouver. Cand, insa, in spatele sau exista atatea povesti triste, murdare si jenante lucrurile nu mai par atat de vesele. Probabil, curajul sau o sa-l coste. Doar ca, macar pentru generatiile viitoare curajul lui Dragos poate insemna realitatea unui alt inceput. Atunci cand vrei sa spui adevarul, trebuie sa fii pregatit pentru suferinta. Iar Dragos Staicu stie mai bine decat noi toti ce inseamna acest lucru.

UPDATE: 17 Martie: Secretarul general al Comitetului Olimpic Sportiv Roman, Ioan Dobrescu a dorit sa comenteze subiectul prezentat mai jos si a declarat in exclusivitate pentru Sport Total FM: “Tot sprijinul nostru merge catre Federatia de Schi, asa ca el nu poate sa spuna ca primeste ajutor dintr-o singura parte si din cealalta nu. In ceea ce priveste echipamentul, el a considerat ca trebuie sa schieze cu un echipament produs de o firma cu care Federatia nu are contract, dar i s-a acceptat si acest lucru. Daniel si-a comandat si schiuri pentru slalom, chiar daca el era calificat la coborare, dar nimeni nu a spus nimic. El, la Olimpiada, a fost un sportiv echipat la nivelul campionului olimpic. Nu am nimic cu el, imi este simpatic, dar totusi a coborat vreo 14 secunde, pentru ca, la primul viraj care era la dreapta, el a luat-o in stanga si aici n-a fost vina schiurilor sau a Federatiei, ci doar a lui. A da vina pe altcineva pentru un esec personal de moment, eu cred ca nu este corect”.

UPDATE 30 Martie: Federatia Romana de Schi a reactionat la acuzele aduse de Dragos Staicu si isi va expune dreptul la replica in viitorul apropiat, Presedintele si Secretarul General al FRSB urmand sa fie invitati in studioul Sport Total FM. [n.m. nu au mai venit]

Material realizat de: Adrian Fugaretu si Bogdan Iatan

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] urma cu vreo 2 ani scriam articolul acesta. Salutam atunci curajul lui Dragos Staicu care povestea lumii cum si-a batut joc federatia de el. […]

  2. […] pentru ca indraznisem sa rog federatia sa isi respecte sportivii. Dupa Edit, un alt schior olimpic, Dragos Staicu, este declarat persoana non grata de catre federatie. La Campionatele Nationale nu mai are cine sa […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: