Alpine Ski World Cup | Spectacol pe partii

December 29, 2010 at 10:43 pm | Posted in 2011, Austria, CupaMondiala, Semmering | 2 Comments
Tags: , , , , , , , ,

Partiile din Semmering (Austria) si Bormio (Italia) au gazduit ultimele curse de schi alpin din 2010. Anul se incheie festiv cu coborarea clasica de la Bormio, iar in Austria orice cursa este un spectacol.

Etapa atipica in Cupa Mondiala, cu 3 curse in mijloc de saptamana, ca sa aiba timp si schiori sa ciocneasca un pahar de Anul Nou.

Fetele au avut un slalom si un slalom urias la Semmering, langa Viena, in timp ce baietii au fost la Bormio pentru o coborare clasica.

Partia de la Semmering nu este foarte atragatoare, semanand mult cu Clabucetul de la Predeal, insa austriecii au stiut sa transforme concursul intr-un adevarat spectacol.

Tesa Worley a castigat slalomul urias. Schioarea din lotul francez a avut cea mai buna alunecare pe portiunea superioara, mai plata, unde a avut o pozitie deosebit de joasa. In mansa a doua a avut o evolutie identica, smulgand aplauze din partea celor cu care am urmarit cursa.

Pe locul doi a venit Maria Riesch. Gandind in perspectiva, cred ca Marele Glob de Cristal ii apartine in acest sezon. Maria a inceput sa mearga din ce in ce mai bine la toate probele, ea reusind in aceasta saptaman doua locuri doi dupa doua manse secunde de vis.

Mi-a placut in mod special Liz Goergl, pe care o consider in continuare una dintre cele mai tehnice schioare. Desi cu dureri la genunchiul drept a fost la 7 sutimi de podium.

Lindsey Vonn a mers cu mai multa retinere decat de obicei. I-a folosit insa: a obtinut locul 7, egaland performanta de la St.Moritz.

Pentru ca spectacolul sa fie garantat, slalomul a avut loc in nocturna. A fost un concurs cu doua evolutii de vis: cea a lui Marlies Schield din prima mansa si cea a Mariei Riesch din partea a doua. A castigat Marlies, care incet incet se apropie de forma de acum cativa ani, in timp ce Maria a terminat pe doi. De mentionat ca, in mansa a doua, Marlies a plecat cu avantaj de 2.40 sec si a terminat cu doar 32 de sutimi.

La Bormio nu am mai avut gheata de acum doi ani dar asta nu inseamna ca a fost o cursa usoara. Cam toti coboratorii pareau terminati fizic dupa ce treceau linia de sosire.

Iata cateva decalaratii:

“Partia este teribil de inghetata si plina de hopuri. Efortul este foarte mare de la start pana la finish. Picioarele iti ard cand te apropii de final” spune Klaus Kroell.

“Este o experienta terifianta. Bine ca nu concuram decat odata pe an” spune colegul sau Mario Scheiber.

“Sunt doua minute din care simti fiecare secunda. E altfel ca la Wengen. Aici folosesti mult mai mult canturile” spune si Robbie Dixon.

In aceste conditii, cei care au avut o conditie fizica mai buna si care au stiut sa “mangaie” partia fara sa apese prea tare pe canturi, au avut castig de cauza.

Am vazut cateva evolutii extraordinare, incapand cu cea a lui Christof Innerhofer, genial in portiunea mediana. Cu o zi inainte o revazuse de zeci de ori, pe inregistrarea video.

Remarcabil a fost si Bode Miller care a rezistat pana aproape de final. Daca traseul era mai scurt cu 5 porti castiga probabil.

De invins a invins veteranul Michael Walchhofer, care devine singurul coborator care invinge de trei ori pe partia de la Bormio.

A fost si un accident urat. Canadianul Louis Pierre Helie a cazut la antrenamentul de ieri si a fost transporat la spital cu elicopterul avand un traumatism cranian. Am inteles ca si Serban Huidu, care a suferit un grav accident la schi pe o alta partie, se afla la acelasi spital din Innsbruck. Astazi au cazut Klaus Kroell si un alt canadian, Robbie Dixon. S-au ridicat pana la urma, dar spagatul lui Klaus ne-a dat ceva emotii.

Sursa foto: Demi

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] timp ce scriu cronica etapei de Cupa Mondiala incep sa soseasca si alte vesti. Este din ce in ce mai sigur. Toate posturile vorbesc de accident. […]

  2. […] a fost actualizata cu rezultatele din ultima etapa (Bormio si Semmering). Surprinde absenta lui Marlies Schield, invingatoarea de la […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: