Alpine Ski World Championships | Lumina bat-o vina

February 9, 2011 at 4:36 pm | Posted in GAP 2011 | 1 Comment
Tags: , , , , , ,

Astazi, la Garmisch Partenkirchen, a avut loc proba de SG contand pentru Campionatele Mondiale de Schi Alpin. Noul campion mondial este italianul Christof Innerhofer.
A fost o cursa diabolica astazi la Garmisch. Gheata, dar mai ales denivelarile si vizibilitatea au transformat cursa intr-un cosmar pentru multi concurenti. “Ce-a mai dificila cursa a sezonului” spunea Kostelic.
Partia este cea decupata special pentru aceste mondiale, pe care s-a concurat in Finala de anul trecut. Prima parte este plata, cu cateva damburi, urmeaza un prim zid la intersectia cu partia fetelor, urmata de FreierFall si de platul final. Datorita ghetii, cateva compresii de dupa damburi au devenit mai dificile. Cat am putut vedea din cursa am numarat doar vreo 3 schiori care nu au gresit, extrem de putin pentru un Campionat Mondial. Campionul mondial de acum 4 ani, Aksel Lund Svindal, spunea ca  a “avut maxim 5 viraje curate”.
Nu au fost accidentari grave, insa am vazut o multime de ratari, unii schiori cu experienta fiind de nerecunoscut, cel putin pe ecran.
O alta problema a fost lumina. Kandahar este o partie pe versant nordic, Varful Alpspitze tinand umbra pe toata lungimea partiei pana la ora 11:00, cand a inceput cursa. Dupa aceasta ora soarele s-a ridicat incet incet, iar razele sale s-au strecurat printre copaci, luminand intens anumite portiuni. Pe cer nu era niciun nor iar pe jos era sticla, asa ca efectul a fost o oglinda orbitoare care orbea schiorii. La vitezele cu care s-a evoluat, nu foarte mari pentru o cursa de viteza dar suficient de mari pentru a face dificila adaptarea ochiului, lumina a constituit principala problema. In plus, cu cat soarele se ridica, cu atat problemele cresteau. Locurile 1 si 2, Innerhofer si Reichelt, au avut numerele de start 12 si 15, evoluand inaintea primei grupe valorice.
In aceste conditii am observat doua portiuni cheie. Una la mijloc – o poarta albastra in varful unui damb, cam unde se uneau cele doua partii Kandahar, cea veche si cea noua. Acolo a pierdut un bat Bode Miller. La un moment dat, in partea a doua a cursei, aici se stransesera vreo 4-5 schiori care devenisera spectatori dupa ce ratesera o poarta.
A doua portiune cu probleme a fost la virajul dreapta de dupa Freier Fall. Acolo este o mica compresie unde multi au ratat. Sandro Villetta a bracat schiurile si a fost aruncat instantaneu in afara traseului.

In ordinea intrarii in scena, primul pe care l-am remarcat a fost Ted Ligety. A tinut bine linia pana la Freier Fall, unde greseste decisiv si tot are un avantaj urias, apoi iese cu 3 porti inainte de final. Daca finalul era la Freier Fall putea sa plece cu medalie astazi.
Nu-i nimic, experienta o sa ii foloseasca cu siguranta la slalom urias, unde intrarea in Freier Fall este mult mai dificila.

Sandro Villetta avea 99 de sutimi avantaj cand a iesit la compresia de dupa Freier Fall. Cred ca nici el nu pricepe cum a schimbat directia schiurilor.

Romed Bauman a fost primul schior care nu greseste major. Senzatia pe care au lasat-o ceilalti schiori dinaintea sa a fost ca  partia ii domina pe ei si nu invers invers.

Bode Miller uita un brat deschis la poarta albastra si pierde un bat. Noroc cu noile porti. Nu pierde mult timp dar, desi este campionul echilibrarilor, fara bat se dezechilibreaza la iesirea din compresia de jos si se roteste. Si el avea un avantaj urias in momentul compresiei. Remarcabil este ca pe portiunea pe care a schiat fara bat a avut cel mai bun timp (sic!). De-ale lui Bode 🙂

Hannes Reichelt, numarul 12, este abia al doilea fara greseala vizibila. E loc si de mai bine dar, in comparatie cu ceilalti, pare un semizeu.

Castigatorul, Christof Innerhofer, a avut cea mai buna linie in partea de sus. A atacat din timp si a ajuns jos cu un avantaj urias pe care nu l-a mai egalat nimeni.

Dupa el a urmat pauza publicitare iar soarele s-a ridicat si mai tare, orbind schiorii din inaltul cerului.
Nici eu nu am mai avut timp de cursa, reusit sa vad doar franturi printre telefoane si reprize de plans ale copiilor.

Urmeaza combinata fetelor, iar in weekend cele doua coborari.
Toate bune.

Rezultate Alpine Ski World Championships GAP2011 – Super G:

1. Christof Innerhofer (ITA) 1:38,31
2. Hannes Reichelt (AUT) 1:38,91
3. Ivica Kostelic (CRO) 1:39,03
4. Didier Cuche (SUI) 1:39,34
5. Benjamin Raich (AUT) 1:39,65
6. Romed Baumann (AUT) 1:39,79
7. Carlo Janka (SUI) 1:40,03
8. Werner Heel (ITA) 1:40,13
9. Peter Fill (ITA) 1:40,34
10. Adrien Theaux (FRA) 1:40,44
11. Michael Walchhofer (AUT) 1:40,51
12. Bode Miller (USA) 1:41,06
13. Silvan Zurbriggen (SUI) 1:41,12
14. Tommy Ford (USA) 1:41,21
15. Matteo Marsaglia (ITA) 1:41,25
Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Campionatele Mondiale de Schi Alpin. Primii campioni mondiali sunt Elisabeth Goergl (Aut) si Cristof Innerhofer (Ita). Fetele au deschis balul cu un Super G pe o partie super inghetata si cu denivelari a la Bormio […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: