Portrete de campioni | Tina Maze

March 18, 2011 at 8:35 pm | Posted in Portrete de Campioni | Leave a comment
Tags: ,

Tina Maze a castigat un slalom astazi. Este ultimul din acest sezon. Si este primul castigat de slovena in cariera sa de 12 sezoane.
Atentia media insa este indreptata in alta parte. Ca de obicei, Tina este frustrata.
Tot vorbind despre ea si, putin, cu ea, am inceput sa o cunosc. Frustrarea este o stare de spirit, face parte din ea. Ii face bine, o motiveaza si o ajuta in drumul spre victorie. Nu, nu este o persoana foarte placuta. La concursuri este mai degraba distanta, insingurata si… putin fragila. De multe ori se autoizoleaza, desi isi doreste atentia media. Din cate mi-am putut da seama, jurnalistii sloveni nu prea se inghesuie sa ii ia interviuri.
S-a certat cu cei din Federatia Slovena de Schi deoarece “nu sunt in stare de nimic” (din pacate nu sunt singurii, vezi cazul Edit Miklos) iar acum are proprii sponsori si propria echipa.
A aparut in lumea buna la inceputul anilor 2000. In 2002, la 19 ani, castiga primul concurs, un slalom urias la Soelden. Doua sezoane mai tarziu reusea un sezon frumos, in plina dominatie Kostelic – Paerson, cu 3 victorii la urias si locul 4 la final.
A mai fost o victorie tot in debutul de la Soelden, apoi viata a urmat cursul (offf… atat de) firesc pentru un schior: o accidentare, apoi 4 sezoane de seceta la proba ei favorita: slalomul urias.
Aceasta perioada trista a ajutat-o, in mod ciudat, sa se maturizeze. Tin minte cat de oportunista mi s-a parut la St.Moritz in 2008 cand, profitand de vizibilitatea proasta, a reusit sa castige o coborare. Ea, o schioare tehnica.
Apoi a venit slalomul urias de la Val d’Isere 2009. Este (poate) momentul de rascruce al carierei sale. Tin minte foarte bine ziua aceea. Era o ninsoare deasa si frig … brrrr. Tina termina prima mansa cu o intarziere de peste 2 secunde, trece linia de sosire, apoi, foarte suparata, arunca ochelarii cat colo. “Servicemenul meu si-a batut joc. A uitat sa ii stearga” striga ea furioasa. Urmeaza mansa a doua, Tina Maze pleaca a 15a si obtine cel mai bun timp al mansei, fiind cu peste o secunda mai rapida decat celelalte schioare. Rezultatul: locul 2 si Tina este vicecampioana mondiala.
In acel moment parca s-a produs un declick. Tina, tot mai suparata pe toti, ainceput sa mearga din ce in ce mai bine. De la an la an a facut progrese, devenind o schioare cu un cuvant greu de spus la mai toate probele. Nu m-ar mira ca sezonele viitoare lupta pentru Glob sa se dea intre Tina si nemtoaice… (Scuze ca nu le introduc pe Lindsey & Austrian Team in discutie. E doar o previziune.)

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: