Inca o tragedie in lumea sportului

October 6, 2011 at 12:07 am | Posted in Accident, etic, events | Leave a comment
Tags: , ,

Dan Buta, proprietar al partiei de schi de la Gura Raului, salvamontist, vizionar si organizator de competitii, a murit intr-un accident de ATV. Tragedia s-a petrecut pe 25 august, in timp ce verifica traseul pentru Teritory, una dintre cele mai tari competitii de ATVuri din lume, organizata de el la Sibiu.

Singuratatea alergatorului de cursa lunga

Pe Dan l-am cunoscut la promotia Ursus din 2003, 7 zile cu 7 prieteni. Il chemasem sa zboare castigatorii promotiei cu parapanta. Batea in fiecare miercuri, timp de 2 luni, drumul de la Sibiu la Gura Humorului,  ca sa zboare 7 persoane, el si inca un parapantist.
Atunci mi-a vorbit prima oara de ATVuri. Era un pionier si un luptator. Se lupta cu cei de la Politie ca sa le inmatriculeze. “Astia [n.a. Politia] sunt batuti in cap” spunea Dan. “Nu vor sa le inmatriculeaze pentru ca nu stiu unde sa le bage, la masini sau la motociclete.”
Anul acesta am ajuns, intamplator, la Gura Raului. Am fost surprins sa vad partia construita de Dan, de la zero. Avea ganduri mari sa o extinda. Era bagat in multe proiecte, inclusiv pe partia de schi de la Baisoara, langa Cluj.
Cu nici o saptamana inaintea tragediei, Dan a gasit timp si a venit ca facilitator la un Jeep Safari organizat de TeamXpert. Atunci a fost ultima oara cand am vorbit cu el.
Sambata urma sa aiba loc Teritory, competitia de ATVuri. Cu doua zile inainte s-a dus pe traseu sa gaseasca o varianta de iesire. Concurentii sunt din ce in ce mai pretentiosi, iar Dan vroia sa ii multumeasca pe toti.
Mintea ii era plina de ganduri, imi spunea Laura, sotia lui. Era presiune multa cu concursul, dar mai erau si proiectele in derulare pe partiile de schi. Si mai era familia, sotia si cele doua fetite de 3 si 6 ani. La toate imi inchipui ca se gandea cate putin.
Laura a fost cea care a alertat Salvamontul. “Dan a patit ceva” a spus ea vazand ca se face tarziu si nu suna. “Niciodata nu mi-a facut una ca asta…”
Si intr-adevar a patit.
Condiţiile în care s-a produs accidentul rămân învăluite în mister spun Salvamontistii. Evenimentul s-a produs pe teren plat, fără dificultăţi tehnice. GPS-ul arată că avea 9 km/h în momentul accidentului. ATV-ul era cu roţile in sus iar Dan sub ATV pe burtă. Purta echipament în momentul accidentului. Se pare că atunci când a căzut i s-au rupt câteva coaste care au produs o hemoragie internă şi care în final au dus la deces.

Acum ce mai ramane de spus?! Laura a decis sa continue proiectele lui Danucu, cum ii spune ea.
Mihai, partenerul lui Dan, va continua Teritory. Poate concursul ar trebui sa se transforme in Memorialul Dan Buta. O merita cu prisosinta. Iar concurentii … sunt datori sa respecte efortul si, in final, sacrificiul organizatorului. Caci nimic nu se compara cu singuratatea alergatorului de cursa lunga.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: