Dubla americana

December 3, 2011 at 12:47 am | Posted in 2012, CupaMondiala, LindseyVonn | 1 Comment
Tags: , , ,

Bode Miller si Lindsey Vonn invingatori, intr-o zi in care spectacolul nu a lipsit.

Cupa Mondiala la schi alpin a programat doua coborari. Baietii au concurat pe partia Birds of Prey de la Beaver Creek (SUA), iar fetele pe cea olimpica de la Lake Louise (Canada).

Ca de obicei, coborarea de la Beaver Creek a fost un adevarat spectacol. Ziduri abrupte, compresii ucigatoare, rotiri care iti dau fiori, iesiri spectaculoase si evolutii incredibile s-au succedat intr-un ritm nebun.
Concursul a inceput tare inca din start. Atipic pentru o cursa de Cupa Mondiala, favoritii a fost raspanditi chiar si in afara primei grupe valorice. Axel Lund Svindal, cu un numar mic de start, a avut o linie agresiva, alunecarea insa la tradat pe final. Cateva minute mai tarziu, Johan Clarey resuseste o cursa mare si il intrece pe norvegian cu cateva sutimi.
Vine randul lui Bode Miller. Desi evolueaza in fata propriilor suporteri, Bode nu simte presiunea. Pleaca relaxat, mestecand guma si permitandu-si chiar luxul sa se impiedice in propriile schiuri la un pas de patinaj. Totusi, la primul intermediar are 23 de sutimi avantaj. Apoi intarzie intrarea intr-un viraj pe zid si iese prea larg. Rezultatul este pe dos: la urmatorul intermediar are avantaj de aproape o secunda. Mai departe schiaza ca la carte, se grupeaza bine la compresie (era patit, cu cativa ani in urma fiind aruncat cateva zeci de metri in acest pasaj) si, surprinzator, timpul nu mai este asa bun. Diferenta scade. Pana la urma trece linia de sosire cu primul timp. Acesta este Bode Miller, cand schiaza dezechilibrat trebuie sa te temi de el.
Dorind parca sa-l imite, Didier Cuche a tinut greutatea pe spate o buna parte din traseu. Reteta americana nu a functionat insa cu rigoarea elvetiana, iar Didier s-a trezit exilat la o secunda intarziere.
Singurii care au reusit sa se apropie de american au fost Beat Fuez si Klaus Kroell. Klaus, desi a parut incet, a stat bine pe schiuri si a alunecat excelent, mai ales unde zapada era moale, in timp ce Beat continua seria de vis inceputa la sfarsitul sezonului trecut. Cu evolutia de astazi, agresiva si eleganta, ne obliga sa il introducem printre favoriti la urmatoarea coborare, cea de la Val Gardena.

Fata de partia Birds of Prey de la Beaver Creek, unde trebuie sa lupti pentru a ajunge jos, la Lake Louise partia este atat de usoara incat unele schioare raman in pozitie de coborare de la start pana la finish.
In aceste conditii principala preocupare este alunecarea. Cum temperaturile au crescut fata de saptamana trecuta iar zapada s-a inmuiat, servicemanii au avut un rol important.
Vineri, 2 decembrie, Lindsey Vonn a facut o cursa mare. Nimeni nu a reusit sa se apropie la mai putin de 2 secunde de timpul ei, majoritatea fetelor fiind franate pe final, unde zapada era mai moale.
Lindsey scrie astfel istorie intr-o zi marcata de dubla americana.
In nota obisnuita a partiei de la Lake Louise, surpriza s-a produs la numarul 40. Tina Weirather din Lichtenstein, cotata ca outsidera, a reusit sa coboare sub limita celor doua secunde, obtinand primul podium al carierei.

Sambata, 3 decembrie, baietii se vor duela intr-un SuperG, in timp ce fetele vor reedita cursa de astazi.

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] daca va plac povestile despre schi va recomand sa cititi si blogul lui Radu Savin, care in acest sezon va urmari din nou Cupa Mondiala si va scrie pentru Jurnalul. Are un stil […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: