O infrangere cat o victorie!

January 13, 2013 at 1:48 pm | Posted in 2013, CupaMondiala | 2 Comments
Tags: ,

Alpine Skiing World Cup in AdelbodenDupa evolutia lui Ted Ligety din debutul acestui sezon, avem un nou moment de cotitura la Adelboden. Marcel Hirscher, doar locul 16 la slalom urias, a reusit sa il ajunga din urma, totusi, pe american.

Sezonul acesta urmaresc cu si mai mare placere intrecerile Cupei Mondiale. Ecartul urias inregistrat inca de la prima cursa a aruncat totul in aer.
Micile artificii si-au pierdut importanta. Nu mai conteaza atitudinea de la start, modul cum este asezat batul pe grila sau culoarea echipamentului, ci doar stilul si tehnica. Valorile au explodat iar nivelul tehnic a crescut enorm.
Uitandu-ne in urma, constatam ca este ceva normal. Desi valorile sunt nivelate pana la betonare in schiul alpin, din cand in cand apare cate un schior care schimba stilul, dominand o perioada Circul Alb. Apoi antrenorii ceilalti trag cu ochiul, analizeaza, pana le pica fisa si valorile se niveleaza la loc, iar schiul este mai bogat cu un element nou. Sunt renumite strecurarea umarului si decalarea picioarelor lui Stenmark sau explozia lui Tomba.
Se parea ca Ted Ligety este cel care a rupt stilul de data aceasta. (Spre marea noastra bucurie, ca doar este ‘nasul’ lui Ted). Iar previziunea era ca va trece un sezon pana va fi prins din urma.
Dupa mansa a doua a uriasului de la Adelboden, nu mai sunt asa de sigur. Marcel Hirscher a mers mult mai bine, castigand sutimi la fiecare poarta. Doar greseala finala de pe Zid l-a facut sa piarda o victorie cat se poate de clara, insa modul cum a evoluat reprezinta o mare victorie pentru Hirscher: este confirmarea ca a prins evadatului. Sa vedem cat de repede se va misca plutonul.

P.S. Seria perlelor din comentarii continua:(
Pinturault, schior de prima grupa valorica, “aduna puncte pentru a imbunatati numarul de start”… Partia de la Adelboden este in Sudul Elvetiei … Offf!

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Am privit inca din adolescenta cu mare bucurie transmisiunile TVR si Eurosport ale Cupei Mondiale si Campionatelor Mondiale la ski alpin. Am prins finalurile de cariera ale Campionilor Pirmin Zurbriggen si Marc Girardelli, am vazut duelurile Kjetil Andre Aamodt vs Alberto
  Tomba, Bode Miller vs Hermann Maier, am ascultat de 500 de ori povestea fratilor Kostelic si istoria revenirii lui Herminator, am admirat-o pe Edith Miklos, dar comentarii asa puerile, pline de dezacorduri gramaticale, sarace in vocabular, cu  lipsa de imaginatie si de bucurie fata de sportul acesta,  nu credeam ca voi auzi vreodata, asa cum aud pe Eurosport la ski alpin, de vreo 3 sezoane incoace! Doamne scapa-ne!  Unde esti tu Radu Savin, cand mai auzeam o stire, o picanterie din lumea lor, un detaliu tehnic, o “….” la adresa celor care chipurile se ocupa de acest sport in Romania…? Pana acum un sezon lucrurile erau simple pentru mine: pe software-ul decodorului “cablistului” , puteam selecta comentariul transmis de Eurosport, in engleza! Cata bucurie, ce atmosfera faceau vorbitorii aia de limba engleza, ma uitam cu mare drag, plus ca mai invatam niste expresii. De la o vreme insa, nu mai am comentariul in limba engleza la dispozitie si sunt nevoit sa-i ascult pe cei doi comentatori de origine romana: mai am putin si ma voi uita la Cupa Mondiala la ski alpin pe Youtube sau cu TV-ul pe mute! Oare chiar nu mai e nimeni competent in nici un domeniu in tara natala? Nu mai stie nimeni limba romana, nu perfect, dar macar binisor, ce se petrece? Eurosport asta pare un post respectabil, oare partea romana a conducerii acestui post, o stii management la fel de bine, cum stiu comentatorii de ski alpin, ai  postului, romana? Sau salariile sunt, nu de subzistenta, ci de mizerie? Cupa Mondiala la ski alpin e si una dintre marile bucurii ale iernii in Europa, nu e doar o insiruire nesfarsita si retorica de timpi, clasari, nume ale skiorilor si skioarelor pronuntate absolut stâlcit indiferent de limba tarii de origine a skiorului….si bineinteles eternul Günter Hujara! Suntem satui de “Hexagon”, de tara “Cantoanelor”, a “Fiordurilor”, a “celor 1000 de Lacuri”, a “Valsului”  si de ce nu a celor 51 de stele!!! Vrem clasa si eleganta unui comentariu vestic pentru o competitie asa de eleganta si de mare clasa domnilor! 
  By the way: Nu-mi place deloc atitudinea lui Marcel Hirscher, dar trebuie sa ma obisnuiesc cu gandul, pentru ca va fi un nume mare in skiul alpin…asta daca nu o ia pe urmele lui Janka. La Adelboden i-a casapit la slalom pe “micuti”. Cat despre urias: daca Marcel nu cadea, Tedy inca mai vorbea singur la ora asta!
  Parca e un pic trist fara Bode!? Ahhh Tina! Ce bine se misca Tina!
  Si pentru cunoscatori: daca pe “vizavi”,  “maus” si “mersi”,  i-am digerat cu greu si inca mi-e greata de la “ei”, pe “schi” n-am sa-l pot digera!
  Watch your knees!

 2. “Săracul” Pinturault in ce hal l-au pocit vreme de 2 ani!….Chiar! Unde o tine punctele?
  Ce sa mai zic de “bietii” frati Gisin, sau de “amarata” de Duer, sau de “nefericitii” Kjetil si Voegl sau tipul ala denumit “neinspirat” pentru un comentariu in limba romana: Blondin….si cati mai sunt…Beat Feuz…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: