Perle

February 16, 2013 at 8:06 pm | Posted in 2013, CampionateleMondiale, etic | 2 Comments
Tags: , ,

perleAcest articol a fost conceput ca un feedback la comentariul de la Campionatul Mondial Schladming 2013. Greselile au continuat, iar articolul s-a transformat intr-o pagina…
(*)

.

Octombrie 2014, Soelden

“In ‘intrasezon’ […] echipa Frantei s-a antrenat in Dubai, pe dunele de nisip”, Alexandru Poponeci, Eurosport Romania.
Perioada de vara in care nu sunt competitii in emisfera Nordica se numeste intersezon.
Pe dune de nisip se poate schia, insa nu se pot face antrenamente.

“Aksel Lund Svindal si-a rupt ligamentul de la calcaiul lui Ahile” – AP

.

Decembrie 2013, Val d’Isere

“Ne aflam in minunata Vale Savoy” – Alexandru Poponeci, comentator Eurosport, despre cursa de slalom de la Val d’Isere.
Val d’Isere este o statiune din regiunea franceza Haute Savoie, aflata in Valea Iserului, dupa cum ii spune si numele. Articolul complet aici

.

Perle de la Campionatul Mondial Schladming 2013 Dupa cum spuneam, s-au strans o multime de perle in comentarii. Cu gandul sa ajut, le-am strans aici:

Nu am urmarit toate cursele si pe alea pe care le-am vazut, o parte au fost fara sonor. Nu le-am selectat in vreun fel, ci am cuprins tot ce am crezut ca ar trebui corectat. Pe vremea cand comentam, as fi apreciat mult  daca cineva m-ar fi ajutat astfel.  Chiar daca feedback-ul asta nu o sa ajunga la urechile nimanui, eu il fac ca pe un exercitiu.

M-am tot tinut de cateva sezoane. Le-am tot luat apararea comentatorilor, ca sunt la inceput, ca nu e usor , dar a trecut atata timp si degeaba:(
Mai grozav decat accidentul lui Lindsey Vonn a fost comentariul. Am aflat cu interes de cate ori au castigat elvetienii prin anii 70 (o data … ba nu, de trei ori … ba odata) in timp ce o multime de lucruri demne de povestit se derulau ametitor pe partie. Iar despre numele ciuntite ale schiorilor si statiunilor ce sa mai spunem!? Daca ar afla Sofia Go(go)ggia sau Cherry Olcot (Chemmy Alcott) sau edilii din Bad Kleinkirchheim cum li se pocesc numele, cred ca i-ar da in judecata pe d-nii comentatori !
Si inca ceva… Chiar sa nu recunosti vreuna din figurile legendare din tribune?

La SGul masculin alte doua perle: Herman Maier este nascut in Schladming (oare ce parere au orgoliosii concitadini din Flachau) iar Axel Lund Svindal este campion mondial la slalom !?

La antrenamentele de joi, Leane Smith este campioana olimpica iar ieri [miercuri, la SG] a obtinut locul 3 …

La supercombinata feminina am vazut-o in sfarsit si pe Edit Miklos. In timp ce remarcam combinezonul Ungariei, foarte reusit:), aud comentariul zilei: “‘Maghiara’ Edit Miklos ia startul …. are ceva probleme … schiurile scurte sunt mai greu de controlat … termina pe locul…”

Si atat. Nici o mentiune despre originea ei, despre rezultatele ei pentru Romania. Necunoastere sau subordonare? Pana la urma s-a dovedit ca este vorba de necunoastere. Schiul, de altfel, nu intra in aria de competenta a comentatorului respectiv [n.a. Arnold Cobilanschi]. Asa se explica necunoasterea regulamentului referitoare la lungimea schiurilor sau a modului de desfasurare a concursurilor

La cursele feminine de slalom si de slalom urias, comentatorul a facut multe greseli tehnice. Nu a recunoscut diferentele vizibile dintre traseele de slalom. In plus, a vorbit mult (aproape la toate evolutiile importante) pe langa subiect. A dat informatii despre clasamentele din anii 80, despre punctele din Cupa Mondiala, cand pe partie erau evolutii entuziasmante si se petreceau tot felul de lucruri de remarcat.  A facut-o pe Liz Goergl campioana la slalom urias, insa cel mai neplacut a fost la traduceri. Ce spunea Tesa Worley nu avea vreo legatura cu ce traducea si, in plus, nici nu puteam auzi ce spune sportiva. Este adevarat ca este dificil sa faci traduceri online, insa problema este alta: nu se pricepe la limbi straine. Tin minte ca ma ruga pe mine sa ii spun “ce scrie aici” la documentele in engleza.

Au mai fost si altele dar nu mi le amintesc acum. Sper sa ajute feedbackul.

Iata si un comentariu plin de entuziasm primit de la Costin. Poate ajuta 🙂

(*) Acest articol este un exercitiu de feedback. Stiu de pe vremea cand comentam ca cei de la Eurosport nu isi bat capul cu feedbackurile primite. De obicei nimeni nu verifica aceste feedbackuri, iar daca se intampla totusi, atitudinea este “nu-ti bate capul, tot timpul se gasesc unii care sa vorbeasca de rau”. Asa ca feedbackul e inutil.

Stiu cat de greu este pentru comentator, cat de obositor si dificil este sa comentezi. Trebuie sa fi atent la multe detalii, uneori la ore imposibile, unde mai pui zilele pierdute cand esti pe Spare. Iti trebuie pasiune, nu gluma. Si mai trebuie rabdare, si tie si ascultatorilor. De aceea le-am tot luat apararea comentatorilor (poate ma ajuta Pin cu linkurile ca eu nu le mai gasesc).
Dar totusi, au trecut ani iar progresele lipsesc. Dan e chiar mai drastic: “Mi-a stricat ziua” spune el despre comentatorul de la supercombinata feminina.

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. […] strans o multime de perle in comentarii, asa ca m-am hotarat sa le dedic un articol. Le gasiti aici, la final de […]

 2. What is feedback they might say?!

  Am ascultat comentariul în româna, al lui Florin Pelin si cel în engleză al lui Nick Fellows, comentariu ce a insotit coborârea de la proba de slalom feminin al tinerei Michaela Shiffrin, 17 ani, la Campionatul Mondial de Ski Alpin, Schladming 2013. Le am înregistrate pe amandoua. Unul, comentariul original în engleza, este plin de pasiune, de entuziasm, te ridica de pe scaun, te anunta ca urmeaza sa fii martor al punctului culminant al unei competiţii de ski – seniori, în care sportivii de 17 ani care tocmai evolueaza astfel, sunt rara avis!

  Doar alte două sportive au mai fost in aceasta postură de-a lungul istoriei competitiilor de ski alpin: Esme Mackinnon (Edinburgh, Scotland) in 1931 si Hanni Wenzel (Liechtenstein) in 1974, lucru pe care l-am aflat de la Nick Fellows, comentatorul britanic.

  Ce sa va mai zic, acolo, pe stadionul din Schladming era o mare sărbatoare, austriecii erau fericiţi, apucasera un argint prin Michaela Kirchgasser, în competiţia ce se desfăşura la ei acasă şi în care aveau doar o medalie, dar surpriza uriaşă era fata asta, de numai 17 ani, care la primul sezon în Liga Mare a ski-ului alpin este la a IV a victorie. Trei în Cupa Mondiala si o medalie de aur la Campionatele Mondiale, toate la slalom! Am spus primul sezon deoarece in sezonul 2012 a evoluat o singura data în Cupa Mondiala, seniori, unde a ocupat locul 3, la slalomul de la Lienz, Austria. Ea a câştigat Titlul National la slalom în cursa ce s-a tinut la Winter Park, Colorado, USA si a devenit cea mai tânără skioare americancă din toate timpurile, incoronata la ski alpin, la începutul lui Aprilie 2011, la câteva săptămâni după ce a implinit 16 ani.

  Peste toata hărmălaia de acolo, ce să vezi, comentariul băietilor nostri de la ski alpin, cu nişte platitudini si plin de clisee lipite in fel de fel de forme, intotdeauna aceleaşi, total pe langa insemnătatea si bucuria momentului. Beah! “N-ai cu cine bă!” Asta se întâmplă de ani de zile nu de ieri! Am un comentariu mai amplu în acest sens pe undeva p-aici.

  Deci, lăudabilă agitaţia noastră, dar dacă băieţii îşi pun întrebarea aşa:

  What a heck is a feedback?!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: